Bez obzira da li ste profesionalni moler amater, uvek je korisno podsetiti se koraka neophodnih za krečenje stana.

1. Kreirajte viziju

Evo i nekoliko uputstava za krečenje:
  • Svetle boje svuda će se dobro uklopiti, a tamne zahtevaju prostoriju sa mnogo prozora i prirodnog osvetljenje.
  • Krečenje podruma u modroplavu možda zvuči kao dobra ideja, ali može tu prostoriju da pretvori u tamnicu.
  • Ako niste sigurni, držite se neutralnih boja za zidove, koje će se lako uklopiti sa svim stilovima nameštaja i dekoracije.
  • Ako se dobro snalazite u kompjuterskim programima, napravite digitalne fotografije prostora i naknadno unesite vaše omiljene boje zidova u program za rad s fotografijama. Tako više nećete morati da zamišljate, moći ćete da vidite kako će boje izgledati.

Ako renovirate svoj stan ili kuću, slobodno živnite malo.

Volite jarke boje? Upotrebite ih. Osećate se kreativno? Iskoristite inspiraciju. Igrajte se bojama, kombinujte, izvrćite i sastavljajte nove kombinacije.

Na kraju krajeva, ako vam se ne dopadne krajnji rezultat, uvek možete ponovo da prekrečite. Kombinujte zajedno boje u susednim sobama. Dve različite nijanse iste boje najbolje su rešenje. Kontrast možete napraviti sa dekoracijom(slika,vaza,figura…).

Pažljivo sa sjajem. Boje visokog sjaja jesu lake za održavanje jer svaku nepravilnost na zidu dodatno ističu. Zbog toga su korisne za velike površine zidova i plafone i gde je veće habanje zidova.

Ako niste profesionalac, razmotrite mogućnost da angažujete profesionalnog majstora za krečenje koji će vam pomoći i ukazati na šta da obratite pažnju tokom renoviranja.

2. Postignite dogovor

Ukoliko renovirate svoj stan, a ne živite sami, svaku moguću promenu u enterijeru razmotrite sa ukućanima i da bi ste dobili njihovu saglasnost za sve što radite i za svaku boju koju želite da upotrebite.

3. Procenite situaciju

Pažljivo pogledajte i premerite zidne površine koje treba da okrečite.

Izmerite širinu i visinu svakog zida, pomnožite ih i dobićete kvadraturu koju treba da ofarbate, ali ne zaboravite da od toga oduzmete površinu otvora. Procenite koliko će vam boje biti potrebno za svaku površinu i za svaki slučaj kupite malo više.

Bolje je da ostane nego da vam u sred posla zatreba još.

Krečenje stana

4. Isplanirajte budžet

Troškovi umeju da variraju u zavisnosti od cene i kvaliteta materijala za koje se odlučite.

Koja god boja da je vaš izbor, trudite se da ipak ne bude u najnižem cenovnom rangu, već da ipak bude nešto kvalitetna. Fokusirajte se na srednju do više cenovne klase i u tom slučaju računajte da bi za boju trebalo izdvojiti oko 250 evra za kuću od oko 200 kvadratnih metara.

Na to dodajte još 100-200 evra za alate kao:četke, valjkove, prdužetak za krečenje, folije i drugi materijal. U svakom slučaju, oslonite se na savet majstora jer će on najbolje znati da vas posavetuje o izboru boja u skladu sa vašim željama i potrebama.

5. Napravite plan rada

Krečenje se u najvećem broju slučajeva traje par dana.Imajte u vidu da će vam biti potrebno vreme za pripremu: pomeranje i zaštitu nameštaja, zaštitu, mešanje boja,bojenje zidova …Ni samo krečenje ne može da se završi tako brzo, a obavezno isplanirajte i pauze za odmor i za jelo, i rashladite pivo. Sve u svemu, dajte sebi barem nekoliko dana za kompletiranje posla, pa ako budete radili brže nego što ste planirali verovatno že te par dana posle radova imati upalu mišića.

Moleri Novi Sad

6. Radna snaga

Ukoliko niste profesionalni moler i nemate ekipu profesionalaca oko sebe, pozovite prijatelje u mobu.

Imajte na umu da krečenje zahteva mnogo posla, ne samo oko krpljenje, krečenje  i čišćenja, a uz sve to treba pripremiti i nešto za jelo i piće.

Otprilike, potrebana je ekipa od pet ljudi, koji će za sedam dana završiti renoviranje kuće na dva sprata (oko 200 kvadrata). Neće možda svi biti dostupni tokom celog dana, zbog čega je dobro napraviti zaduženjako će šta da radi.

7. Sklonite nameštaj

Možete sav nameštaj da pomerite na sredinu prostorije i dobro ga zaštitite sa tankim najlonima. Ali, ukoliko imate mogućnosti, potpuno ispraznite prostoriju i nameštaj odnesite na drugo mesto. Zadržite samo sto da možete da odlažete boje i alat.

8. Pripremite zidove

Pre nego što počnete da krečite, operite zidove, uklonite tapete ako ih ima, izgletujte neravnine, popunite rupe i pukotine, izgletujte zidove, a zatim ostavite da se osuši pa potom ošmirglajte zidove.

Tek kada sve to bude gotovo, počnite da krečite.

krečenje cena

9. Podloga

Tamne boje, mrlje na zidu, kao i izgletovan i ošmirglan zid spreman za bojenje, zahtevaju upotrebu podloge.

 Podloga je najčešće bele boje, ali u najvećem broju prodavnica boja i lakova prodavci će pokušati da pronađu boju prajmera koja će najbolje odgovarati odabranoj boji zidova.

Kvalitetan prajmer pomoći će da se ponište sve razlike u nijansama i pripremiće zid za boju. Posle premazivanja podloge, trebalo bi ostaviti zid da se suši najmanje 24 časa.

10. Krečenje

Kada se zidovi osuše, možete da počnete sa krečenjem. Nanošenje boje na zidove započnite u najtežoj sobi.

Kada to završite, sve ostalo ići će lakše.

Moler Dule Novi Sad