Krečenje

Koji alat je potreban za krečenje?

Krečenje cena - od čega zavisi?

Kako napraviti spušteni plafon i koliko će to da vas košta


Kaskade, lukovi, ugrađene svetiljke, klime… sve su ovo elementi zbog kojih želimo gipsane plafone u našim domovima. Jedini preduslov da izvedete ove zanimljive elemente uređenja jeste dovoljna visina tavanice.


Koja je potrebna visina?

Plafon se spušta minimum 10 do 12 cm pošto je to prosečna visina da bi se ugradila (halogena) svetiljka ali ukoliko se ugrađuje centralna klima ta visina je 35 cm. Tako dolazimo do zaključka da bi mininalna visina tavanice trebala da bude 2,70 metara kako bi mogli da ga “spuštate”. U suprotnom dobićete veoma skučen prostor ispod preporučene granice.


Takođe, nije potrebno spuštati ceo plafon već je moguće to uraditi samo iznad nekih elemenata kao što su ugaona garnitura ili trpezarija koji se uglavnom iskorišćavaju za smeštanje indirektnog osvetljenja.


Pogledajte kako se pravilno spuštaju plafoni:

Primena spuštenih plafona u uređenju enterijera. U kaskade je pored halogenki postavljeno i svetleće crevo.

Konstrukcija spuštenih plafona

Spušteni plafoni se sastoji od metalne konstrukcije i gips-kartonskih ploča koje se vijcima kače na nju.


Metalna potkonstrukcija sastoji se od “U” profila koji se organizuju u „roštilj“ rasporedu ili su postavljeni u jednom pravcu. Rastojanje kod profila je 50 cm. Vešaljkama se vrši fino štelovanje visine i dovođenje plafona u horizontalu. Oblaganje plafona vrši se gipskartonskim pločama debljine 12,5 milimerata. U kupatilu, za oblaganje preporučuju se vlagootporne ploče (zelene boje). Pročitajte kako se prave pregradni zidovi od gipsa.


Nakon vezivanja gips ploča za konstukciju, spojevi između ploča se ispunjavaju git masom i postavlja se mrežica kako ne bi došlo do pukotina na spojevima dve ploče. Saznajte još o bandažiranju.


Polukružni lučni plafoni izvode se savitljivim pločama a spoj zida i plafona ispunjava se belim akrilom.Kaskade polukružnog oblika naglašavaju kuhinju

Cena izvođenja spuštenih plafona

Izvođenje ravnog spuštenog plafona sa svim potrebnim materijalom i radom majstora iznosi između 12 i 15 evra po metru kvadratnom.


Kaskade u koje se smešta indirektno osvetljenje obračunavaju se po metru dužnom i iznose oko 10 evra. Cena može biti veća ukoliko je komplikovaniji oblik kaskade kao npr. obrazovanje zuba za smeštanje indirektnog svetla (svetlećeg creva).Izgled sijalice

Bušenje rupa za smeštanje ugradnih svetiljki koštaće vas između pola i jednog evra po rupi, u zavisnosti od izbora izvođača. Napominjemo da veličina rupe nije uvek ista, pa je naš savet da prvo izaberete svetiljke pa tek onda po uputstvu izbušite rupe odgovorajućih dimenzija.


Cena ugradnih halogenki iznosi između 800 dinara po komadu za obične svetiljke sa metalnom konstrukcijom pa do 2.500 dinara za ekskluzivnije svetiljke sa staklenim telom.


Izbor materijala

Na našem tržištu postoji veći broj proizvođača i distributera materijala za spuštanje plafona kao što je Rigips, Knauf, Bohor ili Bekament.


O popularnosti spuštenih plafona govori i podatak da proizvođači osvetljenja favorizuju ugradne svetiljke koji se ugrađuju u plafon naspram klasičnih nadgradnih dekorativnih svetiljki.


Od poslovnih prostora do stambenih jedinica

Spušteni plafoni su u početku bili rezervisani za poslovne prostore u kojima bi se u smeštale instalacija (centralnih klime i ventilacije) danas preovladavaju u stambenim prostorima zbog svoje lake ugradnje, obrade i što je najvažnije mogućnosti lakog izvođenja najrazličitijih oblika plafona.Spušteni plafon može biti običan, bogatog dizajna, suptilan ili dramatičan u zavisnosti od toga kako želite da ga dizajnirate. Oni često traže osvetljenje koje im omogućava da prikažu svoj jedinstveni dizajn, i da se izdvoje.


Ovalni spušteni plafoni daju dramatičan izgled, u ovom slučaju, takođe se poklapaju sa ovalnim kuhinjskim ostrvom. Svetlo se ovde koristi da naglasi oblik.


Suptilno osvetljenje spuštenih plafona je odlična opcija za nosače plafona, posebno u spavaćoj sobi kojoj je potrebno suptilno svetlo i mirnan i spokojan ambijent.


Možete napraviti elegantan izgled plafona tako što ćete ležište obojiti drugačijom bojom od okvira. Redovno osvetljenje kao što su male LED svetiljke bi izgledalo lepo u tom slučaju.


Plafoni u podrumima su obično niži, tako da možete da koristite zidne svetiljke kao indirektno osvetljenje. Svetlo će se odraziti na plafon i stvoriće zanimljive vizuelne efekte, a sobu učiniti prostranijom.


Ugradna svetla mogu da se koriste kao okvir za spuštene plafone i da se istakne njihov arhitektonski dizajn. Međutim, ugradna svetla su samo rešenje za akcenatovano osvetljenje i treba da se kombinuju sa drugim vrstama za kompletan izgled.


Postavljanjem lustera unutar plafona skrećete pažnju na oblik i dizajn i on postaje ključna tačka vaše sobe. Plafon možete obojiti tamnom bojom, a ugradna svetla će se odraziti na svojoj površini i stvoriti nejasan, topao izgled.


Duga i uska soba izgledaće zanimljivije, a skrećete pažnju od njene veličine ukoliko plafon stavite kao fokusnu tačku male sobe. Spušteni plafon u uskoj sobi izdvaja se svojim oblikom, bojom i osvetljenjem.


Spušteni plafoni su obično pogodni za velike prostorije ili prostore sa visokim plafonima. Takođe, možete da instalirate niske sa svetlom koje obično imaju glamurozan uticaj.

Spušteni plafoni se najčešće ugradjuju zbog smanjenja visine prostorije, postizanja bolje toplotne izolacije, da bi se sakrila vodovodna, kanalizaciona, elekto ili neka druga instalacija ili zbog estetike.  U gipsane spuštene plafone može se umetnuti izolacija od mineralne, kamene ili neke druge vrste vune i time se postiže; smanjenje troškova grejanja zbog poboljšane izolacije, bolja zvučna izolacija zbog vazdušnog medjusloja ispod postojećeg plafona do 8 dB. Regulisan odjek na gips-karton pločama sa rupicama i izrezima, pojačana zaštita od požara i smanjenje zračenja.

 

 

Prednost koja se dobija korišćenjem gips-karton ploča prilikom završnih gradjevinskih radova enterijera i eksterijera je veliki broj mogućnosti koje imate na raspolaganju. Relativno brzo se postavlja, lako se obradjuje i ne predstavlja opterećenje po statiku objekta. U spušteni plafon mogu se bez problema postaviti standardni sistemi za rasvetu, provetravanje i klimatizaciju. U kombinaciji sa adekvatnom rasvetom (skrivenim svetlom, led trakama, zvezdanim nebom plafonjerama itd.) spušteni plafon može biti presudan faktor u podizanju estetike i njime odrediti ili naglasiti odredjene zone prostorije. Kada je estetika u pitanj, mogućnosti su gotovo neograničene. Mogu se praviti; ravni plafoni sa dve ili više kaskada različitih veličina, zakrivljeni plafoni oblika kruga elipse ili bilo kog drugog oblika, talasasti spušteni plafoni, lukovi, kupole i svodovi. Zbog velikog broja mogućnosti skoro svaku vašu jedinstvenu ideju nacrt ili zamisao možemo da sprovedemo u delo. Sa obzirom da nema sušenja spuštene plafone možemo odmah gletovati, farbati ili dekorisati. 


 

 

Ugradnja spuštenih plafona korišćenjem gips-karton ploča sa metalnom kostrukcijom i potkonstrukcijom i materijali za zvučnu i toplotnu izolaciju kao i pravljenje parne brane postižemo uštedu u vremenu i novcu. Adaptacija potkrovlja ili tavanskog dela (ukoliko je visina zadovoljavajuća) predstavlja najbolju mogućnost dobijanja novog prostora za stanovanje. Klasičan primer kako neiskotišćen tavanski prostor možemo pretvoriti u funkcionalnu stambenu jedinicu. Na slici je prikazan tavanski prostor na kojem su zidovi, kosine i plafon obloženi gips-karton pločama montiranim na metalnoj konstrukciji. Za izolaciju je korišćena kamena vuna debljine 10 cm i folija koja ima funkciju parne btane. 

 

          

 

 

Spušteni plafoni armstrong, zbog akustike, estetike i ekonomičnosti imaju široku primenu u javnim objektima kao što su; banke, škole, bolnice, kancelarije, tržni centri itd. Ploče mogu biti sa vidljivom, upuštenom, poluskrivenom ili skrivenom potkonstrukcijom. Armstrong spušteni plafoni se jednostavno i brzo montiraju i demontiraju, lako se ukrajaju, pristup instalacijama iznad plafona je lak, rasveta nije komplikovana za ugradnju i imaju velike dekorativne mogućnosti kombinovanjem različitih ploča što ga čini jedinstvenim i izuzetnim gradjevinskim materijalom u podizanju estetike i funkcionalnosti prostora.

Kakva je razlika izmedju poludisperzije i akrilne boje?

Česta zabuna nastaje oko toga kava je razlika između poludisperzije i akrilne vodoperive boje. Razlika je izražena u ceni,kvalitetu. Postoji razlika u ceni materijala a takođe u ceni izvođenja radova. 

Poludisperzija je dosta lakša za rad jer je predviđena za ekonomičnije radove tj. nezahteva preteran kvalitet prilikom izvođenja pa majstor može da uradi veću kvadraturu krečenja za kraće vremena. Prilikom izvođenja radova sa poludisperzijom radi se sa končanim valjkom koji ostavlja takozvani tuf, to su sitni otisci valjka koji ostaju na zidu kao mala zadebljanja. Što se više puta kreči sa poludisperzijom neravnine postaju sve izraženije. Zid krečen poludisperzijom mož da istrpi duplo manje slojeva nego onaj krečen akrilnom bojom, pre nego što počne da se guli, potklobučuje i otpada. 

Akrilna boja takođe poznata kao vodoperiva boja je dosta kvalitetnija od poludisperzije. Njen kvalitet se ogleda u tome što ima mnogo već pokrivnu moć pa je potreban mnogo tanji sloj materijala za isti efekat kao poludisperzija. Tako da može da istrpi duplo veći broj krečenja. Pored toga sto je nanos tanji akrilna boja je tvrđa i otpornija na habanje tako da se može brisati mokrom krpom,ljudi kažu vodoperiva. Da bi akrilna boja mogla da se kvalitetno odradi mora da se radi  sa akrilnim valjkom,koji neostavlja tuf tj. zadebljanja od valjka na zidu. Tako da i posle više krečenja zid ostaje ravan i kvalitetan kao posle prvog krečenja.

Šta je od materijala potrebno za krečenje?

Da bi se izvelo kvalitetno krečenje od početka do kraja, uključujući i pripremu zidova trebalo bi imati sledeći materijal:

  • Boja za krečenje
  • Podlogu za zid
  • Tonere
  • Glet
  • Knauf filler
  • Akrilni Silikon
  • Bandaž Traka
  • Fasakril

Postupak krečenja

Da bi zidna površina bila kvalitetno okrečena a vlasnici stana zadovoljni, potrebno je pridržavati se sledećih koraka prilikom izvođenja radova.

Zaštita nameštaja i podova.

Da bi krečenje stana bilo izvedeno uz što manje stresa i nervoze potrebno je sve podrobni isplanirati i dobro se organizovati, ali najbitnije je sve dobro zaštiti jer šta vredi što je zid lep i čist kad je ceo stan uprljan i zamazan. Da biste dobro zaštitili nameštaj i pod potreban vam je tanki najlon za nameštaj, karton u rolni i debeli najlon za pod. Ako neželite da posvećujete preteranu pažnju zaštiti poda onda možete da izostavite karton i stavite samo debeli najlon.
Najlone za zaštitu treba izlepiti krep trakom da se nebi dizali i pomerali prilikom krečenja. Najlon za pod zategnuti od zida do zida i takodje zalepiti krep trakom. Krep trakom je potrebno zaštiti i štekere i šaltere ako neželite da ih skidate.

Priprema zidnih površina.

U pripremu zida za krečenje spada ako je potrebno guljene prethodnih slojeva stare farbe koja je krenul ada se odvaja od zida. Zatim premazivanje zida sa podlogom koja impregnira i revitalizije zid da bi se za njega bolje uhvatio materijal. Ako zidove negletujemo treba ih bregledati dali na njima ima sitnih rupa i oštećenja koje je potrebno zakrpiti sa gletom ili pukotina koje se saniraju ili sa akrilnim silikonom ili sa bandaž trakom zavisno od veličine pukotine. Tako pripremljen zid je spreman za nanošenje boje tj. krečenje.

Krečenje zida

Krečenje zida se izvodi sa končanim ili akrilnim valjkom zavisi sa kojom vrstom materijala se radi. Potrebno je pre prelaza valjkom da zid koji krečimo prvo ošnajdujemo sa četkom. Ako imamo mirnu i preciznu ruku zidove različitih boja nije potrebno prethodno odvajati sa trakom, ako to nije slučaj onda zid ili plafon druge boje prvo prelepimo krep trakom po ivice koja je u kotaktu sa zidom koji trenutno krečimo. Kada smo ošnajdovali zid možemo da ga prevaljamo valjkom. Valjak umačemo u boju i itresemo ga na mrežicu za boju koja stoji u kanti. Valjak prevlačimo po zidu do god on ostavlja trag pa ga potom vratimo još jednom u suprotnom pravcu. Ako radimo sa poludisperzijom nije potrebno obraćati preteranu pažnju na formu izvođenja jer poludisperzija nešareni tj. neostaju tragovi valjka. Kada smo okrečili prvi sloj tj. prvu ruku,ostaviti zid da se osuši  minimum dva sata. Prilikom krečenja drugog sloja potrebno je obratiti malo veću pažnju prilikom krečenja za svaki slučaj da se nešto nebi šarenilo. Obavezno ostaviti manju količinu od svake nijanse, ako bi došlo do nekih oštećenja na zidu da možemo lako da ih opravimo.


Završni pregled zida.

Ako smo po završetku krečenja uočili neku rupu koju nismo zakrpili ili nam se boja šareni, nije potrebno ponovo krečiti ceo zid več samo preflekati bojom deo koji je potrebno doraditi.


Čišćenje prostora.

Nakon uspešnog završetka krečenja stana potrebno je lagano ukloniti svu zaštitu sa nameštaja i poda. Potrebno je skinuti trake za odvajanje boja sa zida ako već to nismo uradili jer ako se boja sasuši na traci može da počupa zid prilikom skidanja. Voditi računa da se nedigne prašina sa najlon ako je ima, da se nebi ulepila po sveže okrečenom zidu. 

 

Nezaboravite krečenje stana je izuzetno naporna fizička aktivnost za koju većina prosečnih ljudi nije fizički spremna jer može često da potraje i više dana. 
 

Ostanimo u kontaktu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit